Procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană înaintează, însă startul negocierilor oficiale întârzie din cauza necesității respectării unor etape riguroase. Declarația a fost făcută de comisarul european pentru Justiție, Michael McGrath, la „Cutia Neagră CLUS”. Acesta a mai explicat că deschiderea primului cluster nu depinde de alegerile parlamentare din toamnă.
„Alegerile nu sunt relevante pentru calendarul acestui proces, iar procesul va mai dura ceva timp, după cum știți. Deschiderea negocierilor formale este un alt pas în acest parcurs. Deci, întregul proces este de așteptat să dureze câțiva ani. Nu ne concentrăm pe momentul alegerilor. Alegerile vor avea loc la sfârșitul lunii septembrie.
Poporul moldovean va decide în privința viitorului său și a celor pe care îi dorește la guvernare. Nu este ceva în care ne-am implica sau pe care l-am influența. Dar negocierile de aderare vor continua. Iar după alegeri, fie că va fi vorba de guvernul actual sau de formarea unui nou guvern, ne dorim să continuăm într-un mod pozitiv parcursul către aderare”, a declarat oficialul european.
Michael McGrath a subliniat că procesul de aderare este unul tehnic și politic în același timp și că deschiderea negocierilor ține acum de decizia statelor membre:
„Până acum, lucrurile merg foarte bine și trebuie să recunosc progresele care au fost realizate, însă acest proces este unul continuu. Este, de asemenea, un proces politic, iar Comisia Europeană așteaptă acum decizia Consiliului de a emite scrisoarea oficială prin care se invită la prezentarea foilor de parcurs, ceea ce va permite, în urma unei evaluări pozitive, deschiderea oficială a negocierilor relevante pe clustere. Așadar, ne aflăm într-un punct important al acestui proces, dar facem pași înainte”.
Primul cluster vizat este cel care include reforma justiției, statul de drept, drepturile fundamentale și lupta împotriva corupției. McGrath spune că aceste domenii sunt esențiale și nu pot fi tratate superficial:
„Este esențial să facem lucrurile corect chiar de la început, mai ales în domeniile care țin de responsabilitatea mea: justiție, stat de drept, probleme legate de corupție, democrație – este vital să le abordăm corect pentru că ele formează, de fapt, fundația pentru tot restul. (…) Cred că există un angajament real din partea guvernului Republicii Moldova de a aborda toate problemele relevante pe care Comisia Europeană le-a pus pe masă”.
Întrebat când ar putea avea loc deschiderea oficială, McGrath a evitat să dea un termen:
„Cât mai curând posibil, nu vreau să fac predicții riscante… Cred că va fi într-un viitor relativ apropiat”.
Menționăm că la începutul lunii iulie, Chișinăul va găzdui primul summit oficial UE-Moldova, la care vor participa președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful Consiliului European, António Costa.
Amintim că atât Republica Moldova, cât și Ucraina au depus cererile de aderare la UE la scurt timp după ce trupele ruse au invadat Ucraina. În luna iunie a anului 2022, ambele țări au obținut statutul de candidat la Uniunea Europeană. În 2023, cele 27 de state membre ale UE au dat undă verdepentru începerea negocierilor de aderare.