Deși nucile de caju nu sunt tocmai sărace în calorii, acestea conțin numeroase substanțe nutritive, printre care și grăsimi sănătoase, esențiale pentru funcționarea adecvată a organismului. Nucile de caju sunt, de asemenea, o sursă sănătoasă de carbohidrați, proteine și fibre și sunt apreciate în special de persoanele care urmează un regim vegan sau vegetarian. În articolul ce urmează vă propunem să aflați ce beneficii au acestea, dar și cum să le consumați.
Potrivit Doc.ro, 30 de grame de caju depășesc 150 de calorii, însă îți asigură 25% din doza zilnică de magneziu, mineral extrem de util în lupta cu stresul. Pe lângă magneziu, caju-ul conține și cupru, fosfor, mangan, triptofan, Omega 3 și flavonoide. Nucile de caju au multe potențiale beneficii pentru sănătate, de aceea le poți introduce cu moderație în meniul tău obișnuit.
Caju: ce beneficii au aceste nuci pentru sănătate?
Nucile de caju sunt cunoscute pentru gustul lor distinct, ușor dulceag și textura crocantă și folosite fie crude, simple, ca gustare, fie în alte preparate, sărate sau dulci. Caju-ul este apreciat pentru valoarea sa nutritivă, fiind o sursă bună de grăsimi sănătoase, proteine, fibre, vitamine și minerale.
1. O inimă mai sănătoasă
Când medicul te atenționează în privința grăsimilor rele pentru sănătatea inimii, asta nu înseamnă că nu ai voie deloc să consumi grăsimi. Important este să eviți grăsimile trans, cum sunt cele din produsele prăjite, din multe produse de patiserie sau din unele margarine, iar pe cele saturate (din carne, ouă, brânză) și nesaturate (măsline și ulei de măsline, avocado și ulei de avocado, pește gras, fructe oleaginoase) să le consumi cu moderație și în combinații potrivite. Grăsimile sănătoase, printre care și Omega 3 pe care le regăsim în caju, au multe beneficii în special pentru artere, fluidizând sângele și prevenind apariția cheagurilor.
2. Risc mai scăzut de cancer
Flavonoidele din caju susțin buna funcționare a sistemului imunitar și împiedică dezvoltarea celulelor canceroase. Organismul are astfel o mai bună capacitate de a se apăra de tumori și de toxinele din mediu și din alimentație, care favorizează dezvoltarea unor boli grave precum cancerul.
3. Prevenirea pietrelor la vezica biliară
Studii recente au arătat că persoanele care au consumat caju în mod regulat timp de cel puțin 3 luni, au avut un risc mai scăzut de formare a pietrelor la vezica biliară. Aceste efecte benefice au fost observate în special în cazul femeilor.
4. Oxigenare mai bună a creierului
Magneziul din caju te ajută să lupți cu stresul și oboseala și îmbunătățește oxigenarea creierului și a țesuturilor. Dacă ai probleme cu atenția și memoria, mănâncă un căuș de palmă de caju pe zi, în prima parte a zilei, timp de 2 săptămâni și vezi dacă observi îmbunătățiri.
5. Ajutor în cura de slăbire
Deși au multe calorii, dacă le cosumi cu moderație, nucile de caju au printre beneficii și faptul că te pot ajuta să slăbești. Acestea sunt sățioase, deci îți țin de foame între mese, și au efect diuretic, favorizând eliminarea toxinelor din organism. Câteva nuci caju de 2-3 ori pe săptămână îți vor potoli foamea între mese și îți vor oferi o cantitate importantă de vitamine și minerale.
6. Util în diabet
O analiză mai veche a arătat că nucile de caju îmbunătățesc controlul glicemic la persoanele cu diabet de tip 2. Un studiu mai recent a concluzionat că aportul zilnic de caju a redus insulina serică și a îmbunătățit raportul colesterol LDL – colesterol HDL la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.
7. Aliat pentru o piele mai frumoasă
Efectele nucilor caju asupra pielii, unghiilor și părului se datorează conținutului de grăsimi, dar și antioxidanților. Te poți bucura de o piele mai luminoasă și mai hidratată, de unghii și păr mai rezistente, fie că alegi să consumi caju sau să îl aplici sub formă de pastă, în măștile pentru ten. Zdrobit în bucăți medii, caju poate fi utilizat și ca un exfoliant.
Cum folosești caju-ul în alimentație?
- Nucile de caju crude sunt o gustare sănătoasă și se recomandă a fi consumate ca atare, între mese sau adăugate în salate de crudități pentru un gust crocant. E important ca nucile de caju să fie depozitate într-un loc uscat și răcoros pentru a preveni râncezirea.
- Nucile de caju coapte fără ulei sunt de asemenea o alegere bună, fie consumate simple, fie cu un praf de condimente (boia, piper, turmeric etc., după gust).
- Și untul de caju este o alegere sănătoasă și îl poți consuma ca gustare, o lingură de unt de caju cu un biscuit integral, cu un fruct sau pus într-un dressing pentru salată.
- Caju-ul poate fi combinat cu alte nuci și fructe uscate sau semințe, din care se pot face porții de 28 de grame, ca să ai în fiecare zi o gustare sănătoasă și energizantă.
- În plus, nucile de caju sunt folosite pentru a crea rețete vegane delicioase, cum ar fi creme, sosuri și dressing-uri – de exemplu, se poate face un sos Alfredo vegan din caju sau un cheesecake vegan cu cremă de caju.
Precauții legate de consumul de caju
Deși am văzut că aportul de caju are multe beneficii pentru sănătate, e important să cunoști și reversul medaliei. Persoanele cu alergii la alte nuci pot prezenta un risc mai mare de alergie la caju, deci dacă ai un istoric de alergii alimentare, cere sfatul unui specialist în alergii înainte de a consuma caju. De asemenea, dacă sunt consumate în exces, aceste nuci pot contribui la creșterea în greutate. Pentru unele persoane, consumul de cantități mari de caju poate duce la probleme digestive, cum ar fi balonare, diaree sau greață, din cauza conținutului ridicat de grăsimi.