Parcursul european al Republicii Moldova riscă să piardă din avânt dacă Guvernul format după alegerile din toamnă nu va avea voința clară de a continua reformele și angajamentele asumate în procesul de aderare. Comisarul european pentru Justiție, Michael McGrath, a declarat în exclusivitate la „Cutia Neagră PLUS” că Bruxelles-ul își va menține sprijinul, însă succesul – integrarea europeană – depinde esențial de partenerul de la Chișinău, scrie tv8.
„Vom colabora cu guvernul de astăzi, însă pilonii fundamentali ai negocierilor vor rămâne neschimbați. Standardele pe care le așteptăm, progresul care știm că trebuie realizat, recunoașterea tuturor progreselor deja obținute, toate acestea rămân valabile. Uniunea Europeană va rămâne consecventă indiferent de componența guvernului moldovean”, a afirmat McGrath.
Totuși, fără un executiv determinat să continue cursul reformelor, șansele Moldovei de a avansa pe calea aderării scad, avertizează comisarul:
„Vom avea nevoie de un partener din partea guvernului moldovean care să vrea să facă lucrurile să meargă bine, care să fie dispus să se angajeze în reformele necesare și să continue cu progresul excelent pe care l-am realizat. În lipsa acestei dorințe și hotărâri de a face lucrurile să funcționeze, șansele noastre de succes se diminuează. Și cu siguranță ne dorim ca viitorul Moldovei să fie european”.
Michael McGrath a evitat să anticipeze rezultatul alegerilor parlamentare din 28 septembrie, dar a accentuat că singurul aspect esențial este desfășurarea unor alegeri corecte, libere și democratice:
„Istoria și experiența m-au învățat să nu preîntâmpin niciodată rezultatul unei alegeri. Și asta e frumusețea unei democrații: alegerile sunt imprevizibile. Alegerile încă sunt la câteva luni distanță și oamenii au timp să-și formeze o opinie. Tot ce îmi doresc pentru poporul moldovean și pentru alegeri este ca decizia să fie liberă și corectă și ca alegerile să se desfășoare într-un mod foarte deschis și democratic. Asta e cel mai important”.
Comisarul european a avertizat și asupra pericolului atacurilor hibride venite dinspre Federația Rusă:
„Ar fi naiv să credem că nu vor încerca să influențeze alegerile prin amenințări hibride, manipulare a informației, dezinformare și alte tactici. Tacticile folosite anul trecut sunt bine documentate și demonstrate”.
El a lansat un apel la vigilență din partea cetățenilor și la o informare responsabilă, pentru a evita manipularea:
„Mesajul meu general pentru poporul moldovean este ca atunci când își vor alege opțiunile de vot, să analizeze foarte atent informațiile pe care le folosesc pentru a lua acea decizie. Ar trebui să caute surse independente de informație, surse verificate și să își bazeze decizia pe fapte. Ce persoane sau partide vor vota este o decizie complet liberă și democratică a poporului. Dar este o decizie care trebuie luată fără interferențe nejustificate. Iar acolo unde există astfel de interferențe, guvernul și autoritățile au dreptul să răspundă ferm”.
Amintim că alegerile parlamentare vor avea loc pe 28 septembrie.