Un infarct miocardic apare atunci când fluxul de sânge către o parte a mușchiului inimii este blocat, de obicei de un cheag de sânge format pe o placă de aterom (depozit de colesterol). Aceasta duce la moartea celulelor din acea zonă a inimii și poate cauza complicații pe termen scurt și lung, precum aritmii (ritm cardiac neregulat), insuficiență cardiacă (scăderea capacității inimii de a pompa sângele) și risc de infarct mai sever în viitor. Chiar și un infarct mic poate reduce performanța cardiacă, mai ales dacă există alte condiții cardiace preexistente.
Recunoașterea unui infarct miocardic
Recunoașterea simptomelor unui infarct miocardic (atac de cord) este esențială pentru a primi ajutor medical cât mai rapid. Timpul este un factor critic: cu cât se intervine mai repede, cu atât cresc șansele de supraviețuire și de prevenire a daunelor ireversibile asupra inimii, scrie Doc.ro
Simptomele clasice ale infarctului miocardic sunt:
Durere sau disconfort toracic, ca o senzație de apăsare, strângere, greutate sau arsură. Durerea poate apărea în centrul sau pe partea stângă a pieptului și durează mai mult de câteva minute sau dispare și reapare.
Disconfort care iradiază și se poate extinde la brațul stâng sau ambele brațe, spate, gât, maxilar, umeri, respirație dificilă (dispnee), respirație scurtă sau senzație de sufocare, cu sau fără durere toracică.
Simptome gastrointestinale precum greață, vărsături, indigestie sau senzație de balonare
Transpirații reci
Amețeli sau stare de leșin
Senzație extremă de oboseală, mai ales la femei
La unele persoane, în special la femei, vârstnici și diabetici, simptomele pot fi mai subtile sau diferite: durere abdominală sau disconfort similar cu arsura la stomac, lipsa durerii toracice, dar prezența unui disconfort în spate sau maxilar și o senzație de anxietate sau ca de „o presimțire rea”.
Dacă suspectezi un infarct, apelează imediat serviciile de urgență 112 și stai liniștit, nu încerca să conduci până la un spital. Dacă ai un istoric de boli cardiace și ai nitroglicerină, administreaz-o conform indicațiilor.
O inimă mai sănătoasă după un infarct miocardic
Mai jos ți-am pregătit o listă cu câteva modificări pe care le poți face în viața ta de zi cu zi, pentru a-ți menține inima sănătoasă, după ce ai trecut printr-un infarct miocardic.
Alimentația va trece la un alt nivel
O dietă sănătoasă este una dintre cele mai bune modalități pentru a combate bolile cardiovasculare și a preveni un al doilea infarct. Poți începe prin a monitoriza cât de multe calorii consumi în fiecare zi, folosind o aplicație de smartphone. Determină de câte calorii ai nevoie pentru a pierde în greutate sau pentru a-ți menține greutatea actuală și încearcă să rămâi în acele limite, în fiecare zi. Renunță la alimentele care au puțini nutrienți și care au multe calorii și la combinațiile nesănătoase de tip grăsimi cu pâine albă și zahăr (patiserie, fast-food). În schimb, mănâncă mai multe fructe și legume, crude sau gătite cât mai simplu, cereale integrale, produse lactate slabe, proteine slabe și grăsimi sănătoase cu moderație – ulei de măsline, pește, avocado, nuci.
Vei face mai multă mișcare
Exercițiile pentru sănătatea sistemului cardiovascular par a fi o poțiune miraculoasă. Ele îți întăresc inima și îți reduc tensiunea arterială și nivelurile colesterolului. Asociația Americană a Inimii recomandă cel puțin 150 de minute pe săptămână de exerciții de intensitate moderată, cel puțin 75 de minute de exerciții fizice de intensitate mai mare (viguroase) pe săptămână sau o combinație între cele două. Asigură-te că primești acordul medicului tău înainte de a face mai multă mișcare de genul exercițiilor cardio sau de forță. Acesta îți poate spune mai clar ce fel de mișcare e mai bună în cazul tău și de când poți să te apuci după ce ai suferit infarctul. În genral, se poate începe în siguranță cu plimbări zilnice.
Vei acorda mai multă importanță legăturii dintre minte și corp
Dacă îți vei menține o atitudine pozitivă, chiar și după un infarct miocardic, sănătatea ta va avea de beneficiat în multe feluri de pe urma acestui lucru. Dacă ai o abordare pozitivă în legătură cu tratamentul tău după un atac de cord, inclusiv când este vorba de orice schimbări în stilul de viață, această abordare îți va reduce riscul de a avea probleme cu inima.
După un infarct miocardic, este posibil să te confrunți cu depresia și anxietatea, afecțiuni care, însă, se pot trata și ține sub control. Aceste emoții îți pot îngreuna recuperarea, mai ales dacă vrei să implementezi și să menții o serie de obiceiuri sănătoase. Tocmai de aceea este important să discuți problemele de la nivel psihic cu apropiații, și, dacă este cazul, cu un medic specialist, însă nu uita să te ocupi nici de problemele de natură fizică.
Vei renunța la fumat
Fumatul are un impact negativ asupra sistemului tău cardiovascular, iar asta în mai multe moduri. Fumatul poate deteriora funcția inimii și pe cea a vaselor de sânge, poate să împiedice sângele bogat în oxigen să ajungă la organele tale și la alte părți ale corpului. Nu uita că fumatul este un factor de risc major pentru bolile cardiace, ceea ce poate duce la un infarct miocardic.
Îți vei menține greutatea la un nivel considerat sănătos
Când corpul tău poartă o greutate excesivă, asta înseamnă că inima ta este nevoită să muncească mai mult pentru a pompa sângele, iar astfel îți va crește riscul de boli cardiovasculare. Dacă suferi de hipertensiune arterială, ai colesterolul mărit sau ai hiperglicemie, acești factori îți pot crește riscul și mai mult. Cere sfatul medicului, introdu o rutină de exerciții fizice în programul tău, fă modificările necesare în dieta ta pentru a elimina kilogramele în plus și pentru a-ți reduce factorii de risc asociați cu bolile cardiovasculare.
Vei fi atent la valorile tensionale și ale colesterolului
Nu în ultimul rând, monitorizează valorile tensiunii arteriale și valorile colesterolului seric. Medicul tău îți poate recomanda medicamente beta-blocante pentru a te ajuta să ții sub control tensiunea arterială, iar pentru colesterolul rău (LDL), îți poate prescrie statine. Este extrem de important să urmezi orice tratament îți indică medicul pentru a preveni un al doilea infarct miocardic.
Suplimente pentru a preveni un al doilea infarct miocardic
Suplimentele alimentare pot fi de ajutor pentru prevenirea unui al doilea infarct miocardic, dar nu înlocuiesc tratamentul medical standard și trebuie utilizate sub supravegherea unui medic! Acestea pot susține sănătatea cardiovasculară prin reducerea inflamației, scăderea colesterolului sau îmbunătățirea funcției vasculare.
Acizii grași Omega-3 reduc inflamația, scad trigliceridele și ajută la prevenirea aritmiilor. Pot fi luați din ulei de pește, suplimente de EPA și DHA, iar doza recomandată este de 1-4 g pe zi, conform indicațiilor medicului. Coenzima Q10 (CoQ10) îmbunătățește funcția inimii, reduce stresul oxidativ și poate sprijini recuperarea după un infarct. Doza recomandată este de 100-300 mg pe zi. Nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, deci suplimentarea ajută la reglarea tensiunii arteriale și la sănătatea vaselor de sânge. Doza recomandată este de 1000-4000 UI pe zi, în funcție de nivelurile serice.
Magneziul susține ritmul cardiac normal și relaxează vasele de sânge. Se găsește în banane, nuci, spanac sau în suplimente alimentare. Doza recomandată este de 200-400 mg pe zi. Extractul de usturoi (alicină) ajută la scăderea colesterolului și tensiunii arteriale, având efecte antiinflamatorii, doza recomandată fiind de 600-1200 mg pe zi (sau conform etichetei produsului). Niacina crește nivelul de colesterol „bun” (HDL) și scade trigliceridele, dar atenție: dozele mari trebuie utilizate sub supravegherea medicului, deoarece pot avea efecte adverse, cum ar fi roșeața pielii sau probleme hepatice.
Policosanolul scade colesterolul LDL și îmbunătățește sănătatea arterială, doza indicată fiind de 5-20 mg pe zi. Resveratrolul, un antioxidant găsit în struguri, protejează vasele de sânge și reduce inflamația, iar doza recomandată este de 100-500 mg pe zi. Fibrele solubile din suplimente cu psyllium sau beta-glucan (din ovăz) reduc colesterolul LDL și îmbunătățesc sănătatea vasculară.
De reținut că unele suplimente pot interacționa cu medicamentele prescrise (cum ar fi anticoagulante sau statine), de aceea trebuie discutat cu medicul înainte de a le lua. Acestea nu înlocuiesc tratamentele standard, deci trebuie urmat tratamentul medical indicat (statine, aspirină, beta-blocante etc.). Dieta, exercițiile fizice și renunțarea la fumat sunt esențiale pentru a scădea riscul unui al doilea infarct, iar suplimentele pot completa măsurile preventive, dar numai ca parte a unui plan general pentru sănătatea cardiovasculară.