Direcția Situații Excepționale Bălți atenţionează cetățenii să fie prudenți la procesul de fermentare a vinului. Pentru a evita cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon, acumulat în încăperile închise, specialiștii recomandă:
- evitați intrarea în încăperile în care are loc procesul de fermentare a vinului, fără a asigura ventilarea prealabilă;
- excludeți amplasarea recipientelor cu must pentru fermentat în spaţii închise;
- anunțați pe cineva că veți intra într-o astfel de încăpere;
- verificați concentrația de oxigen din încăperea în care intrați, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen.
- nu intrați fără echipament de protecţie în încăperea în care există deja o victimă, pentru că este posibil să vă intoxicați şi dumneavoastră.
RECOMANDĂRI PENTRU PRIMUL AJUTOR:
- scoaterea imediată a persoanei din zona de risc;
- aerisirea încăperii prin deschiderea ușilor și ferestrelor;
- apelarea la Serviciul 112;
- aport de aer cât mai rapid posibil.
SIMPTOME ALE INTOXICĂRII:
- Expunere redusă: dureri de cap, amețeli;
- Expunere medie: dureri de cap persistente, amețeli, somnolență, vomă, puls rapid, reflexe și judecată încetinită;
- Expunere ridicată: convulsii, comă, deces.